top of page

Բժիշկը զգուշացրել է, թե ինչ հիվանդություններ կարող է առաջացնել աղի ավելցուկը

  • Writer: 24timeam
    24timeam
  • Jul 26, 2024
  • 2 min read

Սննդաբան Եկատերինա Մարկովան աղի մթերքների սիրահարներին զգուշացրել է նրանց կախվածությունից օրգանիզմի համար վտանգավոր հետեւանքների մասին։

«Աղի վտանգի մասին շատ հակասություններ կան՝ հիմնված երկու հայտարարությունների վրա. Ոմանք ասում են, որ աղը շատ վտանգավոր արտադրանք է՝ «սպիտակ մահ»։ Մյուսները եկել են այն եզրակացության, որ օրգանիզմի բնականոն գործունեությունը անհնար է առանց աղի, քանի որ այն դեռևս պարունակում է արժեքավոր բաղադրիչներ։ Բայց այս վեճում ճշմարտությունն այն է, որ կարևոր է աղն օգտագործել նորմալ սահմաններում, այնուհետև այն չի վնասի օրգանիզմին»,- ասել է փորձագետը «ՌԻԱ Նովոստի»-ին տված հարցազրույցում։

Բժշկի կարծիքով՝ մարդն իսկապես կարող է գնահատել իր աղի ընդունումը միայն այն դեպքում, եթե հետևի միանգամայն բնական սննդակարգին՝ ապրանքների մանրակրկիտ ընտրությամբ։ Իսկ եթե ցանկանում եք վերահսկել ձեր առողջությունը՝ խուսափելով ավելորդ նատրիումի խնդիրներից, ապա պետք է ձեր սննդակարգում նախապատվությունը տալ մսին, ձկներին, բանջարեղենին ու մրգերին՝ ուշադիր ուսումնասիրելով ապրանքի բաղադրությունը փաթեթավորման վրա՝ խուսափելով դրանց բաղադրության մեջ նատրիում պարունակող բաղադրիչներից։ .

Ընդ որում, պետք է հաշվի առնել նույնիսկ խմելու ջուրը, որը նույնպես նատրիում է պարունակում, որի կոնցենտրացիան չպետք է գերազանցի 200 մգ-ը մեկ լիտրում։ Բայց եթե դուք չեք հետևում այս բոլոր կանոններին, ապա կա հետևյալ հետևանքների վտանգը.

1.Սրտանոթային հիվանդություններ. օրգանիզմում ավելորդ աղը սպառում է կալիումի պաշարները, ինչն էլ իր հերթին հանգեցնում է հիպերտոնիայի:

2. Հիշողության վատթարացում. հետազոտողների մեծամասնությունը եկել է այն եզրակացության, որ աղի ավելցուկը բացասաբար է անդրադառնում ուղեղի և արյունատար անոթների աշխատանքի վրա՝ խաթարելով արյան մատակարարումը, խանգարում է հիշողությունն ու կենտրոնացումը։

3.Կալցիումի տարրալվացում. Նատրիումի քլորիդը հեռացնում է կալցիումը մարմնից այլ էլեկտրոլիտների հետ միասին, ինչը ժամանակի ընթացքում վատթարանում է մկանային-կմախքային համակարգի աշխատանքը, մազերի, ատամների և եղունգների վիճակը:

4. Երիկամների հետ կապված խնդիրներ. Աղը ջուր է պահում օրգանիզմում՝ ծանրաբեռնելով երիկամները, ինչը նրանց չի կարողանում կատարել իրենց պաշտպանիչ գործառույթը։ Որի գերծանրաբեռնվածությունը հաճախ առաջացնում է ոչ միայն ավելորդ հեղուկի կուտակում՝ առաջացնելով այտուց, այլև սպիտակուցների, թույների և տոքսինների քայքայման արտադրանք, ինչը ժամանակի ընթացքում օրգանիզմում առաջացնում է բորբոքային պրոցեսներ, որոնք վերածվում են քաղցկեղի։

5. Խնդիրներ աղեստամոքսային տրակտի հետ: Աղի անվերահսկելի օգտագործումը հաճախ հանգեցնում է պեպտիկ խոցի և գաստրիտների: Եթե ​​դրանք չեն բուժվում, և դուք շարունակում եք սխալ սնվել, հետևանքը սովորաբար ստամոքսի կամ տասներկումատնյա աղիքի քաղցկեղն է։

«Բայց, ինչպես նշում են բժիշկները, նատրիումի պակասը նույնպես վնասակար ազդեցություն ունի մարդու առողջության վրա։ Ուստի առողջ մարդու համար միակ ճիշտ ելքը չափումն է»,- ամփոփել է փորձագետը։

1/2075
bottom of page